Als je binnenkort gaat verhuizen met een hond kan dat stressvol zijn voor je hond. Onze ervaring bij Moving leert dat veel baasjes het gevoel hebben alles tegelijk te moeten regelen. Je bent misschien je nieuwe adres aan het doorgeven en je bent dozen aan het inpakken terwijl je hond rondloopt in een chaos. Dat kan stress veroorzaken. Wij hebben tips waarmee je de verhuizing voor je hond zo vlot mogelijk laat verlopen. Je ontdekt in deze gids hoe je nieuwe woning een veilige plek voor je viervoeter wordt en hoe je tijdens het verhuizen de boel beheersbaar houdt. Denk aan tips voor het verhuizen die jou en je hond helpen ontspannen, zelfs als de situatie stressvol lijkt.
Tips voor het verhuizen
Verhuizen met een hond of kat draait niet alleen om dozen en papierwerk. Het gaat ook om jouw hond en hoe hij de verandering beleeft. Gewoontedieren en plotselinge veranderingen maken honden snel nerveus. Daarom raden we je aan om stap voor stap te werk te gaan. Anxiety in a new home is iets waar je hond last va kan krijgen en daarom is het belangrijk om je kat of hond goed voor te bereiden.
Belangrijk dat je de hond voorbereidt
Je wilt je hond van tevoren laten wennen aan de nieuwe omgeving. Dat kun je doen door hem eens te laten snuffelen in het nieuwe huis voor de echte verhuisdag. Misschien kun je de hond heen gaan en samen rustig het huis verkennen als dat kan. Zo voelt hij zich niet overrompeld wanneer hij de eerste keer in een leeg huis vol dozen terechtkomt. Zorg ook dat je je hond de eerste dagen rondom de verhuizing eventueel niet te lang alleen thuislaat. Honden voelen zich veiliger als je in de buurt bent en ze niet in een canine carouselvan onrust belanden.
Verhuizen met hond of kat kan stressvol zijn
Probeer verder dezelfde oude gewoontes te handhaven. Houd je hond aan zijn vertrouwde uitlaatroutine en voer zijn brokken op de gebruikelijke tijdstippen. Wanneer je hond merkt dat er niet te veel verandert aan de dagindeling, zal hij minder stress geven. Als je hond echt angstig wordt, kun je een hondengedragsdeskundige raadplegen. Zo voorkom je dat gedragsproblemenuit voortkomen. Alle nieuwe dingen zijn eng voor een huisdier, dus geeft ze de tijd.
Maak de verhuizing voor je hond zo gewoon mogelijk
Honden herkennen de geur van hun speeltjes, mand en dekens. Zet deze bekende items bij aankomst in je nieuwe huis neer. Was ze niet net voor je vertrek want de vertrouwde geur vermindert a dog’s anxiety in a new plek. Houd er rekening mee dat je hond pas binnen in het nieuwe huis echt zal aarden zodra hij zijn eigen hoekje heeft. Plaats zijn mand op een rustige plek, want hij wil zich terug kan trekken als alles te druk wordt. Dit kun je voorkopen door met de hond een extra rondje te maken.
Verhuizen met een hond hoeft niet moeilijk te zijn
Zorg er ook voor dat je hond gechipt is. Controleer of zijn registratie klopt en vergeet niet je nieuwe adres door te geven in de databank. Je wilt immers niet dat hij weg kan lopen en niet wordt teruggevonden. Overleg met je nieuwe dierenarts of er verder iets nodig is om je viervoeter te laten acclimatiseren. In sommige gevallen helpt een supplement of spray als je hond stress-signalen vertoont. Dat hangt af van zijn karakter. Soms kun je de hond zelfs meenemen of weken voor de verhuizing laten wennen. De hond af en toe in de auto meenemen kan bijvoorbeeld heel goed zijn. Zo is die goed voorbereid op de rit naar het nieuwe huis.
Gebruik een checklist
Een handige checklist bespaart je veel kopzorgen. Noteer daarin:
- Chipcontrole: staat je hond in de databank met het juiste nieuwe adres
- Verhuisdag planning: beslis of je hond meegaat of op een rustige plek blijft
- Halsband check: heeft je hond een penning met jouw contactgegevens
- Oude gemeente: meld je vertrek en melden in je nieuwe gemeente als dat nodig is
- Spullen van je hond: hou ze bij de hand, niet onderin een overvolle verhuisdoos
Dankzij zo’n checklist heb je alle belangrijke punten bij de hand en voorkom je paniek op het laatste moment. Het is een fluitje van een cent als je goed vooruitdenkt en je hond zo min mogelijk meekrijgt van de drukte.
Tijdens het verhuizen zijn oude gewoontes belangrijk
Tijdens het verhuizen kan de drukte oplopen. Vrienden en familie rennen in en uit, en er stapelt zich van alles op in de gang. Je wilt dat het verhuizing zo min mogelijk stress oplevert voor iedereen.
Oppas, pension of toch meenemen?
Vraag jezelf af of je hond het beste bij je kan blijven of liever veilig kan logeren bij een vertrouwd persoon. Heeft hij moeite met lawaai en vreemden in huis? Dan is een bekende oppas rustgevender voor hem. Als je hond mee gaat, controleer of hij zich prettig voelt. Geef tijdens de rit voldoende aandacht en pauzes. Zorg dat je hem nooit alleen in de auto achterlaat. Dat is niet alleen gevaarlijk maar kan ook stressvol zijn voor je hond. Use a dog-sitter als je geen ander alternatief ziet. Zo houd je hem uit de gekte en bescherm je zijn vertrouwde omgeving. Het laten logeren bij een vertrouwd iemand kan voor de hond vaak ook heel leuk zijn en voorkomt eventuele gedragsproblemen.
Vervoer en veiligheid. Laat de hond nooit alleen
Ramen en deuren blijven vaak openstaan, dus let goed op dat je hond niet los van de lijn door de nieuwe buurt struint. In een hele nieuwe omgeving kan hij de weg kwijtraken en dat levert alleen maar stress op. Plaats zijn favoriete deken en speeltjes in de auto als je vertrekt. Geef je hond de tijd om even te wennen aan deze setting. Neem ook water mee om hem gehydrateerd te houden tijdens de rit dan voldoende aandacht. Als je aankomt, kun je hem direct naar een rustige kamer brengen. Zo blijft de chaos rond het sjouwen van dozen hem grotendeels bespaard.
Na het verhuizen
Eenmaal in jullie nieuwe woning, wil je dat de hond meteen aanvoelt dat hij hier veilig is. Die paar dagen rondom de verhuizing eventueel beslissen soms hoe snel hij went. Nieuwe geuren zoals bijvoorbeeld een nieuw huis en/of nieuwe huisgenoot zijn gewoon even wennen.
Wennen aan de nieuwe omgeving
Pas binnen in het nieuwe huis kan je hond wat onwennig rondlopen. Laat hem snuffelen en geef hem de tijd om op onderzoek uit te gaan. Zet zijn mand en zijn speeltjes op hun plek zodra de meubels op hun plek staan. Probeer ook de nieuwe huis laat wennen fase niet te haasten. Leidt hem rond, wijs hem waar hij eten en drinken vindt en waar hij slaapt. Zo bouwt hij langzaam vertrouwen op. Vergeet niet dat het stressvol kan zijn voor hem als je direct harde muziek opzet of met boormachines in de weer gaat. Hier kunnen gedragsproblemen uit voortkomen.
Nieuwe routines en herhaling
Je mag probeer zoveel mogelijk dezelfde routine handhaven. Oude gewoontes zorgen voor houvast. Je hond merkt dat jullie gewoon doorleven ondanks de verhuizing. Plan bijvoorbeeld dezelfde wandelmomenten als in jullie vorige woning. Dat helpt hem begrijpen dat alleen het huis veranderd is en niet zijn hele leven. Geef de hond ook altijd genoeg water te drinken.
6 tips om een verhuizing voor je hond (of kat) makkelijker te maken
1. Wennen
Laat je hond een paar keer op bezoek gaan in het nieuwe huis als dat kan. Dat maakt verhuizing voor je hond minder eng. Geef hem zijn lievelingssnack als hij binnenkomt zodat hij iets positiefs koppelt aan de nieuwe plek.
2. Oppas
Kies ervoor om je hond bij een vriend of familielid onder te brengen als je bang bent dat hij overstuur raakt. Hij blijft dan in een vertrouwde omgeving en komt pas in het nieuwe huis als alle dozen uitgepakt zijn. Dan kunnen ze er later voor kiezen om in het nieuwe huis weer te ontspannen.
3. Spullen van je huisdier
Neem zijn mand, dekens en speeltjes als laatste mee uit je oude huis. Zo heeft hij tot het laatste moment een vertrouwd nest. In het nieuwe huis neerzetten en er af laten. Dat klinkt simpel maar die geur geeft direct rust.
4. Binnenblijven
Laat de hond de eerste tijd niet los van de lijn lopen in de nieuwe buurt. Hij kent de geuren en geluiden nog niet en kan in paniek raken. Neem ook even de tijd om zijn reacties te observeren voor je hem vrij rond laat snuffelen.
5. Chippen
Zorg dat je hond gechipt is en werk de gegevens bij. Vergeet niet je nieuwe adres door te geven aan de databank want het kan voorkomen dat hij in zijn hond of kat enthousiasme wegloopt en niet zelf de route terugvindt. Probeer genoeg tijd voor de hond te maken zodat iedereen een fijn gevoel heeft.
6. Thuisblijven
Overweeg of je hond het fijn vindt om juist wél bij je te zijn op de verhuisdag. Sommige honden hebben daar baat bij. Je wilt wel voorkomen dat hij in de weg loopt als je dozen sjouwt. In dat geval kun je hem in een aparte kamer houden waar hij zich veilig voelt.
Hoe kun je stress bij honden voorkomen?
Je voorkomt stress bij honden door tijdens het verhuizen genoeg rustpunten in te bouwen. Creëer momenten dat je samen op de grond zit en hem aait. Dan voelt hij zich gesteund. Geef hem een vast schema. Honden zijn gewoontedieren die al gauw onrustig worden als alles ineens verandert.
Neem ook de tijd om je hond kalm en helder te laten wennen aan alle nieuweervaringen. Plaats bijvoorbeeld alleen al in de auto een favoriet kussen. Dat soort kleine details kan a dog’s anxiety in a vreemde auto verminderen. Zo blijft de omgeving van de hond minder eng.
Hoe kun je stress bij honden behandelen?
Blijft je hond gestrest? Dan kun je je hond extra ondersteunen:
- Gedragsdeskundige: Een professional herkent snel de kern van zijn onrust en geeft doelgerichte adviezen.
- Supplementen of spray: Sommige middeltjes helpen een hond sneller ontspannen. Dit werkt vooral bij lichte tot matige spanning.
- Spelen en interactie: Een dog die fysiek en mentaal bezig blijft, heeft minder tijd om zich druk te maken. Houd spelletjes kort maar uitdagend.
- Rustige introductie: Neem hem mee voor kleine rondjes in de nieuwe buurt en hou het positief. Beloon goed gedrag met een snoepje of een vrolijke stem.
Een verhuizing kan stressvol zijn voor je hond
Een verhuizing kan stressvol zijn, maar je kunt er gelukkig veel aan doen om het min mogelijk stress op te leveren. We weten dat tijdens de rit en na het uitpakken nog onzekerheid kan opspelen, maar de meeste honden wennen met genoeg liefde en aandacht. Het draait erom dat je hem niet laat verdwalen in een grote brei van nieuwe indrukken. Zorg voor overzicht en veiligheid.
Blijf zelf zo kalm mogelijk
We hopen dat deze handvatten je helpen bij verhuizen met hond of kat. Blijf kalm en probeer deze tips voor het verhuizen in praktijk te brengen. Je hond voelt namelijk hoe jij je gedraagt. Als jij rust uitstraalt, ervaart je hond dat ook. Samen komen jullie door deze verhuizing zo min mogelijk stress tegen. Wij hebben tips gegeven, maar volg vooral je eigen intuïtie want iedere hond is uniek.
Moving helpt je graag
Groeten van het team van Moving! Mocht je extra vragen hebben, laat het ons weten via onze social media links of stuur een bericht. We staan altijd klaar om je te helpen.