Verhuizen als expat: een complete gids

Een verhuizing waarbij iemand van of naar het buitenland verhuist wordt ook wel een internationale verhuizing genoemd. Deze persoon gaat naar een ander land verhuizen en hierbij is het belangrijk dat de verhuizing de nodige zorg en aandacht krijgt.

Verhuizen met het hele gezin

Bij een internationale verhuizing komt er veel meer bij kijken dan alleen persoonlijke spullen naar en nieuwe omgeving verhuizen. De persoon in kwestie verhuist in dit geval niet alleen naar een nieuwe thuis in een nieuwe woonplaats, maar naar een land waarnaar die vertrekt. Vooral voor een gezin kan verhuizen naar het buitenland zwaar zijn.

Mentale impact internationaal verhuizen

Zoals je hebt kunnen lezen heeft een internationale verhuizing impact op alle gezinsleden. Dit kan vooral voor de kinderen mentaal zwaar zijn.

Deze mentale problemen hoeven niet blijvend te zijn en hierbij is het vooral belangrijk om iedereen genoeg tijd en ruimte te geven zodat iedereen aan de nieuwe omgeving kan wennen.

Verhuisadvies voor expats met een internationale verhuizing

Naar een nieuwe bestemming verhuizen betekent dat er veel geregeld moet worden en dit geldt ook voor het verhuisbedrijf. Je verhuist buiten onze landsgrenzen en sommige bestemmingen vragen dan ook om papierwerk.

Een goed verhuisbedrijf zal je niet alleen helpen met je spullen naar de nieuwe omgeving verhuizen, maar zal je ook helpen met alle papierwerk en belangrijke documenten. Een goede voorbereiding is het halve werk nietwaar?

Een internationaal verhuisbedrijf kan de verhuizing organiseren

Niet ieder verhuisbedrijf heeft de nodige ervaring met het verhuizen van expats en daarom is het dus extra belangrijk dat je een verhuisbedrijf inschakelt dat hierin gespecialiseerd is. Bij een professionele internationale verhuisbedrijf is niet alleen je inboedel verzekerd, maar zij weten ook precies hoe zij verhuizingen naar moeilijk bereikbare plekken in andere landen moeten uitvoeren.

De meeste expats kunnen helaas niet hun gehele inboedel meeverhuizen naar de nieuwe woning in een vreemd land en kiezen er daarom vaak voor om een deel van de inboedel in een tussentijdse opslag op te slaan.

Het organiseren van je verhuizing naar het buitenland

Zoals je eerder hebt kunnen lezen vraagt een emigratie om veel regelwerk. Vooral wanneer er kinderen in het spel zijn. Heb je bijvoorbeeld al een goede school gevonden? Is er al afscheid genomen van familie en vrienden?

Wanneer je gaat verhuizen is het belangrijk om alle belangrijke papieren en bezittingen bij de hand te houden. Niet vanwege het feit dat het land van bestemming hier misschien om kan vragen, maar meer vanwege het risico op het verliezen van deze documenten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld documenten met betrekking tot de basisregistratie personen, trouwaktes of verzekeringsdocumenten.

Gelukkig kun je deze in het geval van verlies of diefstal nog altijd bij de Nederlandse ambassade in het buitenland aanvragen, maar dit is niet alleen vervelend, maar ook weer veel regelwerk dat nogal tijdrovend kan zijn. Verzamel belangrijke documenten daarom en bewaar deze in een aparte doos die je bij je kunt houden.

Expats hebben vaak een doorlopende reisverzekering of een internationale ziektekostenverzekering. Wat voor jou het handigst en voordeligst is voor in het land van bestemming kun je het beste bij verschillende verzekeringsmaatschappijen navragen.

Gratis en vrijblijvend offertes vergelijken

Als je meerdere offertes voor je verhuizing wilt ontvangen kun je dit nu bij Moving heel eenvoudig regelen. Je hoeft maar één aanvraag in te dienen zodat wij deze direct naar de 6 beste internationale verhuizers uit jouw regio kunnen sturen. Zij zullen allemaal binnen 24 uur contact met je opnemen om de offertes te bespreken.

Veelgestelde vragen

Wat heb je nodig als je gaat verhuizen?

Wanneer je gaat emigreren heb je een goede checklist én een goed verhuisbedrijf nodig. Zo weet je zeker dat alles goed geregeld zal worden.

Wat moet je doen als je gaat verhuizen naar het buitenland?

Bij een emigratie dien je jezelf bij de gemeente uit te schrijven. Dit kun je 4 weken of zelfs nog op de dag dat je vertrekt doorgeven. Dit kun je in het gemeentehuis doen, maar bij veel gemeenten kan dit tegenwoordig ook online.

Hoe duur is verhuizen naar het buitenland?

Emigreren zal je al snel tussen de €6200 en €9700 kosten. Echter ligt het er natuurlijk aan waar je naartoe verhuist.

Kan ik mijn Nederlandse bankrekening houden als ik emigreer?

Als je binnen Europa blijft kun je meestal je Nederlandse bankrekening behouden. Buiten Europa wordt dit een verhaal. Hiervoor kun je het beste contact met je bank opnemen want dit heeft vooral met betalingen in het buitenland te maken.

Hoeveel maanden per jaar mag je in buitenland wonen?

Wanneer je langer dan 8 maanden in een jaar in het buitenland verblijft dan dien jij jezelf bij de gemeente uit te schrijven.