Opzeggen bij verhuizing: waar te beginnen?

Wanneer je gaat verhuizen, is het van groot belang om je abonnementen en diensten op de juiste manier op te zeggen of over te zetten. Dit voorkomt onnodige kosten en zorgt ervoor dat je snel kunt genieten van je nieuwe woning. Het opzeggen van abonnementen en het regelen van diensten kan echter een complex proces zijn. Daarom bieden we in dit artikel een handige checklist en praktische tips om je te helpen bij het regelen van deze zaken tijdens een verhuizing.

De checklist voor het opzeggen van abonnementen en diensten bij verhuizing

Ga je verhuizen? Dan is het belangrijk om je zaken goed op orde te hebben. Vooral met betrekking tot abonnementen en diensten, want daar wil je uiteraard niet zomaar dubbel voor betalen. Wij leggen graag aan je uit wat je het beste kunt doen. 

1. Abonnementen controleren

Voordat je begint met jouw abonnement opzeggen is het verstandig om een overzicht te maken van al je lopende contracten. Denk hierbij aan internet- en tv-abonnementen, energiecontracten, telefoon- en mobiele abonnementen, verzekeringen en andere vaste lasten. Controleer de einddatum van elk contract en noteer deze in je verhuisplanning. Sommige dingen zoals bijvoorbeeld een internet abonnement kun je namelijk vaak meeverhuizen. Wil je dit niet? Een verhuizing is een goed moment op te zeggen, dus grijp je kans en stap dan over naar een nieuwe provider.

2. Nieuw adres doorgeven aan leveranciers

Zodra je het nieuwe adres weet, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk door te geven aan al je leveranciers. Dit geldt met name voor energieleveranciers, verzekeraars en telecomproviders. Door tijdig je nieuwe adres door te geven, voorkom je dat belangrijke correspondentie op het verkeerde adres terechtkomt.

3. Energieleverancier en verzekeringen

Bij een verhuizing is het verstandig om je energieleverancier en verzekeraars op de hoogte te stellen van je nieuwe adres. Controleer of je huidige energiecontract overdraagbaar is naar je nieuwe woning. In sommige gevallen kan het voordeliger zijn om over te stappen naar een andere energieleverancier. Neem contact op met je verzekeraars om je inboedel- en opstalverzekering aan te passen naar je nieuwe situatie.

4. Internet en TV abonnementen

Bij een verhuizing wil je natuurlijk ook dat je internet- en tv-verbinding snel en probleemloos geregeld is. Informeer bij je huidige provider of zij ook diensten zoals tv en bellen leveren op je nieuwe adres. Als dit niet het geval is, kun je ervoor kiezen om over te stappen naar een andere provider. Vergelijk verschillende aanbieders en kies een abonnement dat past bij jouw behoeften en budget. Vraag ook naar mogelijkheden voor glasvezel.

5. Telefonie en mobiele abonnementen

Ga je binnenkort verhuizen? Bij het verhuizen naar een nieuwe gemeente is het belangrijk om je adreswijziging door te geven aan je telefoon- en mobiele providers. Hiermee voorkom je dat je facturen en belangrijke berichten misloopt. Kijk ook of je de huidige provider eventueel kunt opzeggen zodat je kunt kijken of je wellicht voordeliger uit bent bij een andere provider.

6. Gemeentelijke zaken regelen

Naast het opzeggen van abonnementen en het regelen van diensten, zijn er ook een aantal praktische zaken die je moet regelen bij een verhuizing. Denk hierbij aan het doorgeven van je verhuizing aan de gemeente, het aanpassen van je inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP), het regelen van parkeervergunningen indien nodig, en het informeren van belangrijke instanties zoals de Belastingdienst en je huisarts. Geef de verhuizing op tijd door aan de gemeente, want anders riskeer je een boete van maximaal € 325.

Het opzeggen van abonnementen en diensten

1. Jouw huidige contracten beoordelen

Voordat je contact opneemt met de klantenservice van je abonnementen en diensten, is het verstandig om je huidige contracten goed door te nemen. Controleer de voorwaarden met betrekking tot opzegtermijnen en bekijk of er mogelijkheden zijn om je contract eerder te beëindigen bij een verhuizing. Indien je wilt opzeggen houdt er dan rekening mee dat sommige contracten niet voortijdig opzegbaar zijn. 

2. Contact opnemen met de klantenservice

Om je abonnementen en diensten correct op te zeggen of over te zetten, is het belangrijk om contact op te nemen met de klantenservice van de betreffende providers. Geef duidelijk aan dat je gaat verhuizen en geef je nieuwe adres door. Stel vragen over de procedure en de benodigde documenten om de verhuizing soepel te laten verlopen. Zoals je kunt zien moet je heel veel regelen bij verhuizing. 

3. De verhuizing doorgeven

Geef je verhuizing zo snel mogelijk door aan de betrokken partijen. Dit geldt voor energieleveranciers, verzekeraars, internet- en tv-providers, telefoon- en mobiele providers, maar ook voor bijvoorbeeld abonnementen op tijdschriften of kranten. Zorg ervoor dat je de gewenste einddatum van de abonnementen duidelijk communiceert.

4. Het opzeggen van abonnementen bij verhuizing

Bij sommige abonnementen is het mogelijk om deze voortijdig op te zeggen bij een verhuizing. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor een internetabonnement dat niet beschikbaar is op je nieuwe adres. Als je weet welke provider je hebt kun je checken of het abonnement op te zeggen is. Controleer de voorwaarden in je contract en vraag bij de klantenservice naar de mogelijkheden om je abonnement voortijdig te beëindigen. Houd er rekening mee dat hier mogelijk kosten aan verbonden zijn. Bij het verhuizen komt er heel veel kijken. Ook wanneer je gaat samenwonen.

Tips voor een vlotte verhuizing

Bij een verhuizing komt er veel op je af, maar met de juiste voorbereiding kun je het proces soepel laten verlopen. Hier zijn enkele handige tips:

1. Maak een verhuischecklist

Stel een gedetailleerde checklist op met alle taken die je moet uitvoeren voor, tijdens en na de verhuizing. Dit helpt je om niets over het hoofd te zien en georganiseerd te blijven. Waar moet je op letten? Wij hebben hiervoor een handige verhuizen checklist samengesteld zodat jij zonder problemen jouw nieuwe woning kunt betrekken. 

2. Plan op tijd

Begin ruim van tevoren met het plannen van je verhuizing en wacht niet tot de dag van de verhuizing. Dit geeft je voldoende tijd om alle nodige stappen te doorlopen en eventuele verrassingen te voorkomen. Zo kun je eenvoudig en zonder problemen verhuizen. 

3. Vergelijk providers

Bij het regelen van nieuwe abonnementen en diensten voor je nieuwe huis is het verstandig om verschillende providers te vergelijken. Zo kun je de beste deals vinden en mogelijk besparen op je vaste lasten. Dit is de snelste manier en zo kun je direct overstappen als dit mogelijk is. 

4. Vergeet de adreswijziging niet

Het tijdig doorgeven van je adreswijziging aan alle relevante partijen is essentieel. Hiermee voorkom je dat belangrijke post op je oude adres belandt en mis je geen belangrijke informatie. Je moet je verhuisdatum opgeven, dus zorg ervoor dat je dit op tijd regelt.

5. Neem je abonnementen mee naar je nieuwe huis

Als je tevreden bent met bepaalde abonnementen, zoals internet- en tv-diensten, kun je ervoor kiezen om deze mee te nemen naar je nieuwe huis. Neem contact op met je provider om de mogelijkheden te bespreken en de verhuizing van je abonnement te regelen. Ook kun je soms niet zomaar opzeggen en dit is zeker iets waar je rekening mee moet houden. In dit geval moet je dan bijvoorbeeld een abonnement voor internet meeverhuizen naar jouw nieuwe adres terwijl je misschien ergens anders goedkoper uit bent. Dus goed regelen is in dit geval erg belangrijk! 

Conclusie

Bij een verhuizing is het belangrijk om aandacht te besteden aan het opzeggen van abonnementen en het regelen van essentiële diensten. Met behulp van de praktische checklist en tips in dit artikel kun je dit proces soepel en efficiënt laten verlopen. Vergeet niet om op tijd te beginnen en de nodige stappen te nemen om verrassingen en extra kosten te voorkomen. Door je abonnementen en diensten op een juiste manier op te zeggen of over te zetten, kun je met een gerust hart genieten van je nieuwe woning. Wil je weten waar je het goedkoopst uit bent? Gebruik dan onze gratis vergelijker op onze website. 

Veelgestelde Vragen

Hoe verhuis ik mijn energiecontract naar mijn nieuwe huis?

Om je energiecontract mee te verhuizen, neem je contact op met je huidige energieleverancier. Geef je verhuizing door en bespreek de mogelijkheden om je contract over te zetten naar je nieuwe adres. Je wilt natuurlijk wel direct stroom en gas gebruiken.

Kan ik mijn internetabonnement behouden bij een verhuizing?

Dit hangt af van de beschikbaarheid van je huidige provider op je nieuwe adres. Neem contact op met je provider om te informeren of zij diensten kunnen leveren op je nieuwe locatie. Als dit niet het geval is, moet je overstappen naar een nieuwe provider.

Moet ik mijn verzekeringen aanpassen bij een verhuizing?

Ja, het is belangrijk om je verzekeraars op de hoogte te stellen van je verhuizing. Pas je inboedel- en opstalverzekering aan naar je nieuwe situatie om ervoor te zorgen dat je voldoende gedekt bent.

Hoe kan ik mijn adreswijziging doorgeven aan de gemeente?

Je kunt je adreswijziging doorgeven aan de gemeente via het online loket op de website van je nieuwe gemeente. Hier kun je ook andere zaken regelen, zoals het aanvragen van een nieuw identiteitsbewijs.

Wat moet ik doen met mijn telefoon- en mobiele abonnementen bij een verhuizing?

Neem contact op met je telefoon- en mobiele providers om je verhuizing door te geven. Zij zullen je informeren over de mogelijkheden om je abonnementen aan te passen naar je nieuwe adres. Overweeg ook om andere providers te vergelijken om mogelijk voordeliger uit te zijn.

Let op: De verstrekte informatie in dit artikel is van algemene aard. Het zijn tips voor verhuizen. Het is raadzaam om contact op te nemen met de specifieke providers en instanties voor gedetailleerde instructies en voorwaarden met betrekking tot het opzeggen van abonnementen en het regelen van diensten bij een verhuizing.