Meteen naar de inhoud

Verhuizen tijdens energiecrisis: beperk je uitgaven

  verhuizen tijdens energiecrisis 1

  Het is niemand in Europa ontgaan dat de energieprijzen eind 2022 sterk zijn gestegen. Kun je hierdoor eigenlijk nog wel verhuizen of is dit niet verstandig? Hoe zit het dan met je energiecontract? Deze vragen en nog heel veel meer zullen wij in dit artikel voor je beantwoorden.

  Eindelijk verhuizen.. of toch niet?

  Op dit moment hebben mensen overal ter wereld het lastig. Alles is duurder geworden en om maar niet over gas en de woningnood te beginnen. Is het dan wel verstandig om nu te gaan verhuizen?

  Je kunt jezelf dit wel afvragen, maar helaas zijn er ook mensen die noodgedwongen naar een nieuwe huis moeten verhuizen en dus eigenlijk helemaal geen keuze hebben. Wat is voor hen dan de beste optie?

  Bij je huidige leverancier blijven of een nieuw energiecontract afsluiten?

  Normaal gesproken wordt er altijd geadviseerd om bij een verhuizing naar andere energieleveranciers te kijken. Echter zijn de prijzen tegenwoordig dusdanig hoog dat er gewoonweg geen aanbiedingen te vinden zijn.

  De kans dat je een goede aanbieding tegenkomt is dan ook nihil. Wat je nu het beste kunt doen hangt vooral van je energiecontract af.

  Een contract met een vast tarief voor onbepaalde tijd

  Heb je een vast contract met een vast tarief voor onbepaalde tijd? Dan is het heel erg verstandig om deze mee te verhuizen naar je nieuwe adres. Het tarief wat je nu betaald is namelijk forst lager dan de nieuwe tarieven.

  Een variabel contract

  De energietarieven zullen vanwege de huidige situatie op de wereld de komende jaren wel blijven stijgen, maar dit is natuurlijk koffiedik kijken.

  Waarschijnlijk ga jij dit jaar al verhuizen en in dit geval kun je ook jouw huidige variabel contract het beste meeverhuizen naar je nieuwe huis. In dit geval dien je dan nog even geduld te hebben zodat je in januari volgend jaar kunt kijken of het verstandig is om over te stappen. Geduld is immers een schone zaak!

  verhuizen tijdens energiecrisis 3

  Dus.. energiecontract meeverhuizen of niet?

  Als je energiecontract binnenkort afloopt zul je hoe je het wend of keert te maken krijgen met de nieuwe zeer hoge tarieven. In dit geval kun je online kijken of het verstandig is om bij je huidige leverancier te verlengen of dat het verstandig is dat je een nieuwe energiecontract bij een nieuwe energieleverancier afsluit voor op het nieuwe adres.

  Een goed moment voor overstappen is altijd tijdens een verhuizing geweest, maar tegenwoordig ligt het dus vooral aan je energiecontract. Als je het allemaal kunt afwachten is het dus verstandig om geduld te hebben.

  Compensatie van de overheid

  De Nederlandse regering is uiteraard op de hoogte van de energiecrisis die er nu in Europa woedt en daarom hebben zij hier een oplossing voor bedacht. De overheid heeft namelijk besloten om alle Nederlandse huishoudens te helpen met hun energierekening en hiervoor hebben zij 3 maatregelen getroffen.

  Er is in 2022 een vermindering op energiebelasting doorgevoerd en deze bedraagt €265 wat in totaal neerkomt op €824,77 voor het jaar 2022. Dit is een vast bedrag dat automatisch in mindering zal worden gebracht op de eerstvolgende jaarafrekening.

  Huishoudens in Nederland met een te laag inkomen ontvingen in 2022 ook nog eens een extra compensatie van €800! Dit zijn vaak mensen die in de bijstand zitten, een andere uitkering ontvangen of net het minimumloon verdienen. Op deze manier kunnen hun energielasten wat verlicht worden.

  Momenteel zijn er veel Nederlanders met een laag inkomen op zoek naar hulp. Heb jij ook hulp nodig bij het betalen van je energierekening? Wil je daarom weten of jij ook recht hebt op een extra compensatie?

  Dan kun je hiervoor bij de gemeente terecht waarin je woonachtig bent. De compensatieregeling loopt namelijk via de gemeente en door alle drukte kan het zo zijn dat de gemeente sommige mensen over het hoofd heeft gezien.

  Deze compensatie kan je heel erg uit de brand helpen, dus als je nog niks ontvangen hebt is het verstandig om dit toch nog voor de zekerheid na te vragen.


  Veelgestelde vragen

  Kan je je energiecontract mee verhuizen?

  Je kunt je energiecontract meeverhuizen, maar dit hoeft natuurlijk niet.

  Hoe ver van te voren energie aanvragen?

  Je kunt al al een half jaar van tevoren energie aanvragen, maar dit kun je ook uiterlijk 2 weken voor je verhuisdatum doen.

  Kan je zonder energiecontract?

  Nee, want wanneer je in een woning woont met energieaansluiting ben je wettelijk verplicht om een energiecontract af te sluiten. Ook wanneer je niets verbruikt.

  Hoe krijg ik mijn 400 euro energie?

  De energiebelasting van 2022 wordt automatisch verrekent door de energieleverancier. Hiervoor gebruiken ze je voorschotbedrag dat je betaald hebt of dit doen ze bij de eindafrekening.

  Wie krijgt 800 energie?

  Mensen die een bijstanduitkering krijgen, een IOAQ-uitkering of een IOAZ-uitkering. Maar ook mensen met een laag inkomen hebben hier recht op en dit kun je in dit geval bij je gemeente aanvragen.

  Ontvang gratis 6 verhuisoffertes in jouw mailbox

  Start verhuisoffertes

  Deze website is veilig

  Vertrouwd sinds 2001