Verhuizen tijdens corona: mag en kun je een verhuizing plannen?

Wie had tot 2020 ooit kunnen denken dat een virus genaamd het ‘corona virus’ zoveel invloed op de wereld zou hebben? Wereldwijd kregen we te maken met speciale maatregelen, richtlijnen en om nog maar niet beginnen over de lockdowns. De mensen wisten niet meer wat ze konden doen, want wat mocht eigenlijk nog wel en wat kon niet meer?

Ook op een verhuizing had corona invloed

Ook voor verhuisbedrijven waren deze tijden erg anders, maar de verhuiswereld moest natuurlijk gewoon door blijven draaien. Je kunt je vast wel voorstellen dat het voor een verhuisteam tijdens iedere verhuizing moeilijk was om ieder persoon vriendelijk de maatregelen uit te leggen want niemand wist precies hoe het zat en dit kon natuurlijk voor enige meningsverschillen zorgen.

Begrip was en is erg belangrijk

Verhuizen tijdens corona betekende de zorg dus uit handen nemen van mensen tijdens een verhuizing in een moeilijke periode van ieder persoon op aarde. Hierbij was het dus niet alleen belangrijk om tijdens de verhuizing de goederen droog en veilig naar de nieuwe woning te verhuizen, maar moesten de bewoners, verhuizers én andere mensen tijdens de verhuizing wel in veilige omstandigheden verkeren.

Verhuizen tijdens corona vroeg dus om speciale maatregen en gelukkig hadden de mensen hier toentertijd begrip voor.

Verhuisbedrijven tijdens de corona-pandemie

Gelukkig is de actuele situatie in Nederland en eigenlijk bijna in de hele wereld wel anders. Ja, tijdens verhuizers moesten professionele verhuizers door blijven werken, maar dit vroeg zoals je eerder hebt kunnen lezen wel om de nodige maatregelen tijdens een verhuizing waar iedereen zich aan moest houden. Hierbij kun je denken aan mondkapjes dragen tijdens de verhuizing, één persoon per dag in de woning toelaten en anderhalf meter afstand bewaren.

Waarom zijn verhuizingen essentieel voor de samenleving?

Zoals je eerder hebt kunnen lezen zijn verhuizingen essentieel voor een samenleving. Maar waarom is dit eigenlijk? Een verhuizing en een aantal verhuisdozen verhuizen kun je toch gewoon uitstellen? Je gaat verhuizen en dit hoeft toch niet direct nu te gebeuren? Niets is minder waar en wij leggen je graag uit waarom.

Verhuizingen zijn niet altijd leuk

Het is vaak een hele leuke aangelegenheid. Een verhuizing naar waarschijnlijk een veel groter huis. Mensen die ein-de-lijk naar hun nieuwe huis kunnen verhuizen. Hier hebben ze vaak héél lang op moeten wachten.

Echter, is een verhuizing helaas niet altijd zo leuk als in de eerste instantie vaak wordt gedacht. Een verhuizing is soms namelijk helemaal niet vrijwillig. Dit zijn natuurlijk minder leuke situaties en deze situaties kunnen helaas vaak niet uitgesteld worden.

Specifieke verhuissituaties

Verhuizingen zijn soms noodzakelijk. Denk hierbij aan dementerende ouderen of partners die elkaar verlaten. Je kunt je vast wel voorstellen dat je bij een scheiding niet meer met je ex-partner in een woning wilt of zelfs kunt wonen. Wanneer er kinderen in het spel zijn al helemaal niet. Denk verder ook aan situaties waarbij er huiselijk geweld in het spel is en het leven van betrokkenen in gevaar is. In dit geval is het natuurlijk belangrijk dat een verhuizer de verhuizing zo snel mogelijk kan verzorgen en alle inboedel op transport kan zetten.

Huizen waren al verkocht

Ook waren er natuurlijk mensen die hun woning vóórdat corona begon hadden verkocht en nu moesten verhuizen naar een nieuwe woning. Hierbij hebben ze natuurlijk wel gewoon hun spullen en meubels nodig. Het is niet zo dat ze op de een of andere dag zomaar hebben besloten dat ze wilden verhuizen. Ze hadden gewoonweg geen huis meer.

Verhuizingen moeten altijd door kunnen gaan

Zoals je ziet zou het enorme problemen kunnen veroorzaken wanneer professionele verhuizers hun werk niet meer konden uitoefenen. Dit begreep de Nederlandse overheid natuurlijk ook. Als verhuizers hun werk niet meer konden doen zouden mensen ook gewoon doorgaan met zelf verhuizen tijdens corona en hulp vragen aan bijvoorbeeld familie en vrienden in plaats van een professionele verhuizer. Tijdens zo een onzekere tijd als tijdens de corona-pandemie zou dat erg onverantwoordelijk zijn en de situatie uiteindelijk alleen maar erger maken.

Tijdens de pandemie had Erkende Verhuizers aanvullend richtlijnen opgesteld

De Nederlandse verhuisbranche van Erkende Verhuizers heeft tijdens de pandemie nieuwe richtlijnen opgesteld. Ook heeft de brancheorganisatie van Erkende Verhuizers aanvullend een handleiding opgesteld om zo professionele verhuizers te kunnen helpen. Dit is een handleiding dat is overeengekomen in samenwerking met de Nederlandse overheid. Hiermee hebben Erkende Verhuizers natuurlijk voor de nodige duidelijkheid gezorgd in de verhuiswereld.

Verhuizend Nederland

Wellicht kun jij je de maatregelen nog herinneren, maar het verhuisteam van het verhuisbedrijf moest zich dus net als de rest van Nederland aan maatregelen houden en zichzelf uit voorzorg extra beschermen. Hierbij moesten verhuizers net als andere Nederlanders bijvoorbeeld een gepaste afstand houden, mondkapjes dragen en mochten zij géén handen schudden. Op deze manier kon de verhuizing veilig uitgevoerd worden.

Wat waren de belangrijkste corona maatregelen?

Zoals je hebt kunnen lezen vroegen verhuizingen tijdens corona om de nodige maatregelen. Tijdens corona waren de volgende richtlijnen belangrijk tijdens verhuizingen:

Het aantal personen

Er mochten maar een maximum aantal personen tijdens het verhuizen helpen. Dit waren uiteraard professionele verhuizers en waren vrienden en/of familie niet welkom om te helpen met het verhuizen. Dit was natuurlijk erg jammer voor de mensen die moesten verhuizen, want tijdens het verhuizen kan je naaste omgeving je normaliter natuurlijk altijd wel bijstaan.

1,5 meter afstand

Niet alleen in de supermarkt moest er 1,5 meter afstand gehouden worden, maar ook tijdens het verhuizen. Je kunt je vast wel voorstellen dat dit voor de verhuizers soms een beetje ingewikkeld kon zijn.

(Niet-erkende) verhuizers en corona

Een verhuizing plannen tijdens de pandemie kon natuurlijk gewoon, maar als ook maar een persoon van het verhuisteam symptomen had dan moest heel de planning omgegooid worden. En planningen zijn tijdens verhuizingen natuurlijk enorm belangrijk en zonder een goede planning loopt alles in de soep.

Daarom werd er bij verhuisbedrijven altijd gecontroleerd op hoesten, luchtwegklachten en bijvoorbeeld koorts. Verder stonden er altijd verhuizers standby die de zieke verhuizers over konden nemen. De verhuizers die symptomen hadden moesten zich direct melden bij de lokale GGD zodat zij getest konden worden.

Aandachtspunten die extra belangrijk waren

Zoals je hebt kunt lezen was het voor een verhuisbedrijf noodzakelijk om met extra strenge regels te werken. Zoals eerder uitgelegd waren deze regels eigenlijk niet heel anders dan de regels waaraan de rest van Nederland zich moet houden. Hierbij kun je denken aan regelmatig handen wassen, papieren zakdoekjes gebruiken en afstand houden. Deze regels waren dus erg belangrijk. Zo kon het verhuisbedrijf samen met de klanten de verhuizing voor alle betrokkenen zo veilig mogelijk laten verlopen.

Je verhuizing gereed met een passende oplossing

Veiligheid staat bij verhuisbedrijven altijd voorop. Daarom werden taxaties tijdens de pandemie via videobellen uitgevoerd. Op deze manier kon onnodig contact worden voorkomen en hoefde niemand zich bij elkaar in de buurt te bevinden. Eigenlijk is dit nu ook niet meer nodig, want videobellen is iets wat verhuisbedrijven vandaag de dag nog steeds doen. Via videobellen kan er namelijk ook gewoon een goede inschatting worden gemaakt. Zo zie je maar weer dat ieder nadeel zo ook zijn voordelen heeft.

Kon je tijdens de pandemie een verhuizing annuleren?

Erkende Verhuizers hebben natuurlijk wel allemaal dezelfde Algemene Voorwaarden en bij hen kon je in overleg de verhuizing verplaatsen naar een ander datum. Verder hebben niet erkende verhuisbedrijven natuurlijk allemaal hun eigen Algemene Voorwaarden. Wat het ene verhuisbedrijf doet hoeft de ander natuurlijk niet te doen en hierover kunnen wij je geen informatie geven.

Wil jij dit jaar verhuizen?

Gelukkig hebben we het ergste van de pandemie voorbij en hebben we niet meer te maken met regels en richtlijnen. Helaas waart de ziekte corona nog wel rond, maar is het allemaal niet zo ernstig als het tijdens de pandemie was. En daarom is het alweer een tijdje zo dat er weer ‘normaal’ verhuist kan worden.

Vraag offertes aan bij Moving

Wil jij een professioneel verhuisbedrijf inhuren voor je verhuizing? Dan kun je bij Moving nu eenvoudig verschillende offertes aanvragen. Hiervoor hoef je maar één aanvraagformulier in te vullen zodat wij deze naar de 6 beste verhuisbedrijven uit jouw regio kunnen. Deze zullen vervolgens binnen 24 uur contact met je opnemen.

Kijk, vergelijk en kies

Op deze manier kun jij alle verhuisoffertes thuis in alle rust bekijken en vergelijken. welk verhuisbedrijf biedt welke diensten aan en tegen welke prijs doen zij dit? Uiteindelijk kun je kiezen voor het verhuisbedrijf dat het beste bij jouw persoonlijke wensen én budget past. Kies je er uiteindelijk voor om de verhuizing toch zelf uit te voeren? Dan kan dit ook gewoon want je zit natuurlijk nergens aan vast!