Verhuisverzekering; is dat nodig?

Waar veel mensen vandaag de dag vaak nog steeds niet aan denken is een verhuisverzekering. Misschien heb jij al eerder over een verhuisverzekering gehoord, maar misschien behoor jij ook tot de grote groep Nederlanders die geen idee heeft wat een verhuisverzekering precies in houdt.

Vergeet je verhuisverzekering niet

Het kan namelijk weleens gebeuren dat er tijdens de verhuizing bijvoorbeeld iets kapot gaat. Dit is natuurlijk niet alleen erg jammer, maar het is natuurlijk ook erg belangrijk dat je wel een vergoeding krijgt voor deze kapotte spullen. En precies daarom is een verhuisverzekering enorm belangrijk.

Is een verhuisverzekering nodig?

Een verhuisverzekering is zoals de naam eigenlijk al zegt een verzekering dat schade vergoed dat tijdens een verhuizing is ontstaan. Wanneer jij dus de juiste verhuisverzekering hebt afgesloten kun je er zeker van zijn dat je inboedel verzekerd is tijdens de verhuizing.

Je bent niet verplicht om een verhuisverzekering af te sluiten, maar het is zeker wel verstandig. Een ongelukje zit namelijk in een klein hoekje en wanneer dit gebeurd dan wil je hier uiteraard wel goed voor verzekerd zijn.

Inboedelverzekering bij verhuizing

Vaak denkt men dat de huidige inboedelverzekering voldoende is en wordt er verder dan ook niet meer nagedacht over een extra verzekering afsluiten. Echter is een verhuisverzekering in dit geval juist belangrijk omdat veel inboedelverzekeringen schades tijdens een buiten- of zelfs binnenlandse verhuizing helemaal niet dekken.

Waarschijnlijk heb je toch een verhuisverzekering nodig

Een inboedelverzekering dekt dus niet altijd je spullen tijdens een verhuizing en daarom kun je voor de verhuizing het beste een verhuisverzekering afsluiten zodat je er zeker van kunt zijn dat zij alle schade tijdens je verhuizing dekken. Op deze manier hoef jij je geen zorgen te maken over je inboedel en kun je met een gerust hart verhuizen.

Soorten verhuisverzekeringen

Er zijn uiteraard verschillende soorten verhuisverzekeringen waaruit je kunt kiezen. Ten eerste moet er eerst worden gekeken naar of je de verhuizing zelf uitvoert of hier een verhuisbedrijf voor inhuurt.

De verhuizing zelf uitvoeren of uitbesteden aan een verhuisbedrijf?

Wanneer je zelf een verhuizing uitvoert kun je zelf een verhuisverzekering afsluiten. Dit kan een standaard verhuisverzekering wat vaak ook direct een goedkope verhuisverzekering is. Geef je de verhuizing uit handen aan een professioneel verhuisbedrijf?

Dan is het goed om te weten dat de meeste verhuisbedrijven een standaard verhuisverzekering hebben. Zo een ‘standaard verhuisverzekering verhuisbedrijven’ dekt schade die onder het verhuisbedrijf valt. Vaak ook wanner spullen vermist raken.

Een erkende verhuizer en een all risk verzekering

De bekendste verzekering onder verhuisbedrijven is het garantiecertificaat Erkende Verhuizer. Erkende Verhuizers is een brancheorganisatie in de verhuiswereld van Nederland. De verhuisbedrijven die zich hierbij hebben aangesloten worden Erkende Verhuizers genoemd en wanneer een Erkende Verhuizer inhuurt voor je verhuizing krijg je er dus altijd een garantiecertificaat bij.

De garantiecertificaat Erkende Verhuizer

De garantiecertificaat is niet zomaar een standaard verhuisverzekering. Deze verhuisbedrijven bieden je met deze verhuisverzekering enorm veel voordelen. Je spullen zijn bijvoorbeeld bij eventuele schade verzekerd tegen een waarde van maximaal €100.000!

Hierbij is het misschien ook fijn om te weten dat je spullen tegen nieuwwaarde zijn verzekerd én in het geval van schade hoeft niemand te bewijzen wie de schade veroorzaakt heeft want dit is bij hen niet van belang. Of de schade nu door de buurman veroorzaakt is, door jou of een verhuizer.. als je spullen zijn tijdens de verhuizing verzekerd.

Doe altijd goed onderzoek

Ga je binnenkort verhuizen? Dat is het dus erg belangrijk om naar een goede verhuisverzekering te kijken zoals die van Erkende Verhuizers. Deze verhuisverzekering is een erg goede optie, maar het is dus alleen mogelijk als je voor een Erkende Verhuizer kiest.

Echter zijn deze verhuisbedrijven door de garanties die zij je kunnen bieden vaak ook een stuk duurder en daarom is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar hun verhuisdiensten en prijzen.

Een niet erkend verhuisbedrijf en een all risk verhuisverzekering

Wanneer je een verhuisbedrijf inschakelt dat geen Erkende Verhuizer is dan is het belangrijk om hun Algemene Voorwaarden goed door te nemen. Je wilt van tevoren natuurlijk wel altijd weten of je spullen goed verzekerd zijn. Ook de verzekerde bedragen zijn hierbij natuurlijk belangrijk.

De professionele verhuizers, je spullen en een verhuisverzekering

Het is niet altijd het geval, maar bij niet erkende verhuizers wordt er meestal gekeken naar wie de schade veroorzaakt heeft. Verder wordt wanneer de schade onder het verhuisbedrijf valt de dagwaarde uitgekeerd.

Echter hebben al deze verhuisbedrijven natuurlijk hun eigenlijk Algemene Voorwaarden en daarom is het zoals we je eerder verteld hebben erg belangrijk om hun voorwaarden goed door te lezen. Misschien is het nodig om een verhuisverzekering af te sluiten, maar misschien ook niet.

Een all-risk verzekering tijdens een internationale verhuizing

Heb je dit jaar een verhuizing naar het buitenland op de planning staan? Dan is het in dit geval zelfs nog belangrijker om goed naar de juiste verhuisverzekering te kijken.

Bij binnenlandse verhuizingen kan het dus zo zijn dat je inboedelverzekering nog het een en ander dekt of dat je met de verzekeraar kunt regelen dat je spullen op het nieuwe adres verzekerd zijn, maar bij internationale verhuizingen is dit vaak niet mogelijk.

Een all-risk verhuisverzekering

Daarom is het wanneer je naar het buitenland verhuist dus zo belangrijk om naar de juiste all-risk verzekering te kijken. Op deze manier krijg je in gevallen je schade vergoed en maakt het niet uit hoe of wie de schade heeft veroorzaakt heeft. Alle schade wordt bij een all-risk verzekering altijd gedekt. Wanneer je all-risk verzekerd bent hoef jij je dus nergens zorgen over te maken.

Wat kan je verzekeren bij verhuizing?

Uiteraard kiezen veel Nederlanders er vaak ook voor om de verhuizing zelf uit te voeren. De spullen zijn zo met de auto vervoert toch? Dit is helaas niet waar. In dit geval dien je voor de verhuizing natuurlijk zelf een verhuiswagen te huren.

Je bent altijd zelf verantwoordelijk

Wanneer je de verhuizing zelf uitvoert betekent het natuurlijk ook dat een verhuisbedrijf aansprakelijk stellen niet mogelijk is. Jij voert de verhuizing zelf uit en bent hiervoor verantwoordelijk! Daarom is het in dit geval handig om in plaats van een standaard verhuisverzekering een all-risk verzekering af te sluiten.


Veelgestelde vragen

Wat is het nut van een verzekering?

Met een verzekering kun jij je als verzekerde vrijwaren van toekomstige onzekere voorvallen.

Wat is er verzekerd bij een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering is er om schade aan spullen in je woning te dekken. Dit kan schade door diefstal, lekkage of bijvoorbeeld brand zijn. Echter betreft het alleen inboedel. Dit betekent dat je keuken bijvoorbeeld niet verzekerd is, maar alle keukengerei en andere spullen in de keuken weer wel.

Kan een verzekering rechtsgeldig zijn zonder polis?

De verzekering stuur je altijd een polis op. Indien je deze kwijt hebt kun je deze opnieuw aanvragen bij je verzekeringsmaatschappij.

Wat dekt een inboedelverzekering niet?

Schade die je zelf veroorzaakt wordt niet standaard door een inboedelverzekering vergoedt. Hiervoor dien je een all-risk verzekering af te sluiten. Schade als gevolg van opzet, eigen schuld of bijvoorbeeld achterstallig onderhoudt wordt ook bijna nooit gedekt.

Is het verplicht om een inboedel verzekering te hebben?

In Nederland ben je niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten.