Koelkast verhuizen: hoe voorkom je schade aan je koelkast?

Als je professionele verhuisbedrijven vraagt welk object zij bijna iedere verhuizing wel moeten verhuizen is hun antwoord steevast een koelkast. Een koelkast verhuizen is inderdaad ook bij vrijwel iedere verhuizing nodig.

Koelkast verhuizen: de beste tips

Heb je de oude koelkast weggedaan en heb je laatst nog een nieuwe koelkast gekocht en ga je nu verhuizen? Dan kun je de koelkast natuurlijk niet laten staan en moet je de koelkast verhuizen naar je nieuwe woning.

Maar hoe gaat het vervoeren van zo een koelkast eigenlijk en kun je zelf wel een koelkast veilig verhuizen? Een goede voorbereiding is het halve werk en dat zeggen ze natuurlijk niet zomaar.

Maak de koelkast leeg

Hiermee bedoelen we niet letterlijk het leeghalen van de koelkast door spullen uit te ruimen en deze weg te gooien, maar hiermee bedoelen we dat je op tijd kunt beginnen met het opeten van de laatste etenswaren die nog in je koelkast lagen.

Zodra de koelkast leeg is en je een vriesvak hebt dan kun je het vriesvak ontdooien. Je kunt hierbij het beste de koelkast de avond voor de verhuizing uitzetten zodat de vriezer tijd heeft om te ontdooien.

Nieuwere vriezers hebben een klein klepje waarmee het smeltwater afgevoerd kan worden. Heeft jouw vriezer dit niet? Dan is het belangrijk om voldoende handdoeken om de koelkast heen te leggen. Zet eventueel ook een emmertje of kommetje in de vriezer zodat het smeltwater opgevangen kan worden.

Heb je helemaal geen tijd om te wachten en wil je dat het vriesvak zo snel mogelijk ontdooid? Dan kun je ook een pan of een kom met heet water in het vriesvak zetten. Zo versnel je het proces en ben je sneller klaar.

De koelkast schoonmaken

Is de vriezer ontdooid? Dan kun je nu de vriezer en koelkast schoonmaken. Hier denk je misschien niet direct aan bij een koelkast verhuizen, maar wanneer je dit niet doet kan je koelkast gaan stinken en deze geur is er héél erg moeilijk uit te krijgen.

In een koelkast heb je glazen plankjes, maar wat als de planken vast zitten? De losse onderdelen kun je er uiteraard gewoon uithalen om schoon te maken en de planken en/of lader die vastzitten zul je op de een of andere manier moeten schoonmaken.

Wanneer je een koelkast verhuist heb je eigenlijk helemaal geen luxe schoonmaakartikelen nodig. Een bakje met een sopje van afwasmiddel of soda is al voldoende. Nu kun je met een nat sponsje alles schoonmaken, maar vergeet niet om daarna ook nog even met en droog doekje alles af te nemen.

Zet alles goed vast

De ene koelkast is de andere koelkast niet, maar zoals je net hebt kunnen lezen hebben de meeste koelkasten wel losse onderdelen. Denk hierbij aan plankjes en vaak ook een aantal plastic lades.

Tijdens het verhuizen van de koelkast wil je natuurlijk niet dat deze verschuiven of los raken en daarom kun je deze het beste vastzetten. Hiervoor kun je wat ducktape gebruiken. De deur van de koelkast kun je met spanbanden vastzetten. Doe de spanband helemaal om de koelkast heen zodat je het aan de voorkant bij de deur weer kunt sluiten.

Pak de koelkast goed in

Je wilt natuurlijk niet dat je koelkast of natuurlijk ook andere spullen tijdens de verhuizing beschadigen. Daarom kun je deze het beste goed inpakken. Gebruik voor de koelkast wikkelfolie of verhuisdekens.

Hoe verplaats je koelkasten eigenlijk?

Een koelkast is een log object en daarom kun je deze dan ook niet makkelijk verplaatsen. Het is ook gewoonweg een groot én zwaar apparaat. Voor het verplaatsen van de koelkast kun je dan ook beter altijd een steekwagen huren.

Heb je ervaring met tilbanden? Dan weet je dat deze handig zijn wanneer je zware objecten wilt verplaatsen en zo is het dus handig om te gebruiken bij het verplaatsen van de koelkast.

Hoe moet je de koelkast vervoeren?

Wanneer je al de eerder genoemde punten eindelijk achter de rug hebt dan wil je natuurlijk de koelkast gemakkelijk vervoeren. Wat zijn de opties en wat kun je het beste doen?

Voor het vervoeren van koelkasten ben je genoodzaakt om een aanhangwagen of verhuisbus te huren. Zo kun je de koelkast zo veilig mogelijk verhuizen zonder dat deze beschadigt zal raken.

Kun je een koelkast liggend vervoeren?

Sommige beweren van wel, maar wij vinden van niet. En als je op het internet verder zoekt zijn de meeste het met ons eens. Een koelkast kan niet liggend verplaatst worden. Ja, het kan in de praktijk wel, maar of het verstandig is is een tweede.

De koelkast rechtop verhuizen!

Je dient een koelkast altijd rechtop te vervoeren. Het apparaat bevat namelijk een koelmiddel en als je koelkast liggend vervoert of tijdens het tillen teveel kantelt dan kan dit koelmiddel schuimen.

Als je na de verhuizing het apparaat weer te snel aanzet dan kan hier olie inlopen en kan dit problemen opleveren waardoor het apparaat kapot kan gaan. Een professioneel verhuisbedrijf zal je dit ook vertellen, maar je kunt de koelkast na het verhuizen het beste nog een paar uur uit laten staan.

Zorg er daarom voor dat je koelkast op zijn minst ongeveer 12 uur rechtop laat staan voordat de stekker in het stopcontact steekt. Dit geldt ook wanneer je koelkast staand vervoerd hebt.

Wanneer je een koelkast na een verhuizing te snel aanzet kan er olie in de koelvloeistof lopen waardoor de koelkast kapot kan gaan. Wacht altijd 24 uur voordat je de vriezer aanzet. Zo kan de koelvloeistof zakken.

Veelgestelde vragen

Hoe lang moet een koelkast staan na verhuizing?

Laat de koelkast minimaal 4 uur rechtop staan voordat je het aanzet. Zo kan de koelvloeistof tot rust komen.

Hoelang van te voren koelkast uitzetten?

Zorg er bij een verhuizing voor dat je de koelkast altijd minimaal 12 uur voor de verhuisdag uitzet.

Hoe moet je een koelkast verhuizen?

Een koelkast kun je tijdens een verhuizing het beste rechtop vervoeren. Dit heeft met de koelvloeistof te maken.