Huis leeghalen, kan dat zomaar?

In Nederland zijn we heel erg bekend met verhuizingen, maar iets waar niet vaak over gepraat wordt is een huis leeghalen. Waarom zou je ook eigenlijk je huis leeghalen? Zijn hier speciale redenen voor én hoe gaat dit allemaal eigenlijk in zijn werk?

Wanneer huis leeghalen?

Een woningontruiming kan natuurlijk noodzakelijk zijn tijdens verbouwingen of bijvoorbeeld verhuizingen. Hierbij kun je denken aan een overlijden, ernstige vervuiling van een woning of zelfs een uitzetting.

Mag je eigenlijk wel zomaar een huis ontruimen?

Een huis leeghalen omdat je gaat verhuizen of omdat je gewoonweg teveel spullen hebt mag uiteraard gewoon. Ook een huis leeghalen na overlijden is iets wat mag want in dit geval moet de woning zo snel mogelijk klaargemaakt worden voor de nieuwe huurder, dus wanneer het om een overlijden gaat moet een ontruiming zelfs zo snel mogelijk gebeuren.

Het kan vanwege omstandigheden, denk hierbij aan bijvoorbeeld overlast of een huurachterstand voorkomen dat een verhuurder de huurder uit de woning wilt zetten. Uiteraard is dit niet zomaar mogelijk.

Een woning leeghalen in dit geval vraagt om een ontruimingsvonnis van de rechter want niemand mag zomaar zijn of haar huis uitgezet worden.

Huis leeghalen na overlijden

Een ontruiming moet altijd zo snel mogelijk gebeuren en vooral in het geval van een overlijden. Kosten kunnen namelijk oplopen en uiteraard wil men dit voorkomen. In een verzorgingstehuis is het termijn voor het leeghalen van de (huur)woning vaak bijvoorbeeld maar zes dagen.

Een huis leeghalen na overlijden is voor de nabestaanden niet alleen fysiek erg zwaar, maar natuurlijk ook mentaal. Wanneer een dierbare overlijdt breekt er een moeilijke periode aan voor de nabestaanden. Het is een moeilijke tijd waarin er heel veel geregeld moet worden, denk hierbij aan bijvoorbeeld de uitvaart en je kunt je vast wel voorstellen dat zij helemaal niet willen denken aan een huis leeghalen na overlijden. Daarom komt het dan ook vaak voor dat nabestaanden de woning laten leeghalen door een professioneel ontruimingsbedrijf.

Ja, na een overlijden van een dierbare zijn de erfgenamen verantwoordelijk voor het leeghalen van de woning. Echter zijn zij niet verplicht om dit zelf uit te voeren en wordt een huis leeghalen na overlijden vaak aan professionele vakmannen overgelaten.

Huis leeghalen na ernstige vervuiling

Ja, een huis leeghalen na overlijden kan een flinke klus zijn, maar een zwaar vervuilde, grote woning ontruimen is ook een arbeidsintensieve klus. In dit geval moeten er ook niet alleen dierbare spullen en meubels verwijderd worden, maar in het geval van vervuilde woningen krijgen de ontruimers vaak ook met gevaarlijk afval zoals drugs of menselijke ontlasting te maken.

Het maakt eigenlijk niet uit wat de reden voor de ontruimingen van een appartement of eengezinswoning zijn.. een ontruiming vraagt altijd om de nodige kennis en ervaring.

De woning bezemschoon opleveren

In de meeste gevallen moet een woning nadat het ontruimd is bezemschoon opgeleverd worden en dit moet altijd conform de eisen van de woningbouw of makelaar. De meeste professionele ontruimingsbedrijven weten dan ook precies wat de voorwaarden zijn en hierdoor kunnen zij alles voor je uit handen nemen.

Huis leeghalen na uitzetting

Een huisontruiming kan ook te maken hebben met een uitzetting. In dit geval is er dan een geschil tussen de verhuurder en huurder. De verhuurder dient in dit geval toestemming aan de rechter te vragen en wanneer de rechter hiervoor goedkeuring geeft wordt er een ontruimingsvonnis afgegeven zodat er ontruimd mag worden. Zonder vonnis is dit in dit geval niet mogelijk.

Wat gebeurt er met mijn spullen? Denk aan waardevolle spullen en dierbare spullen

Wanneer je een ontruimingsbedrijf inhuurt kun je zelf kiezen wat je wilt dat er met de spullen gebeurd. Wil je alles weggooien? Verkopen? Doneren? Het is jouw keuze. Het ontruimingsbedrijf zal dit altijd van tevoren met je bespreken.

Jij bepaalt wat er met je inboedel gebeurt

Zoals je eerder hebt kunnen lezen bepaal je zelf wat er met de spullen gebeurd. Ook wanneer je een ontruimingsbedrijf de woning laat ontruimen. Zij zullen van tevoren altijd duidelijke afspraken met je maken en wanneer zij later tijdens het ontruimen nog andere dierbare- en waardevolle spullen tegenkomen zullen zij netjes direct contact met je opnemen.

Verder wordt er ook altijd op een respectvolle manier met je inboedel omgegaan.

Heb je nog bruikbare spullen? Steun de goede doelen!

Het milieu is natuurlijk erg belangrijk, dus misschien zou je het kunnen overwegen om je inboedel of andere kleine spullen te doneren. Zo kunnen deze opnieuw gebruikt worden en hoeven deze niet naar een verbrandingsoven gestuurd te worden.

Een professioneel ontruimingsbedrijf helpt je graag

Professionele ontruimingsbedrijven helpen hun klanten graag. Op deze manier kan de klant zich namelijk concentreren op andere zaken. Verder kunnen deze vakkundige heren niet alleen de huurwoning leeghalen, maar kunnen zij de woning ook bezemschoon opleveren en de sleutels voor je inleveren.

Wil jij je woning ontruimen? Wil je hierbij jouw huis laten leeghalen én laten schoonmaken? Dan kunnen vakmannen je hier goed bij helpen. Zijn zullen je van tevoren altijd voorzien van persoonlijk advies en zullen hierbij ook alle stappen van de ontruiming netjes met je bespreken.

Een woningontruiming draait inderdaad om het leeghalen van een woning, maar je moet niet vergeten dat de woning dus ook in originele staat opgeleverd moet worden. De heren van een professioneel ontruimingsbedrijf zijn gespecialiseerd in het ontruimen van woningen en weten dan ook precies wat zij hiervoor moeten doen.

Nadat de woning leeggehaald is zullen de heren beginnen met het verwijderen van alle vloerbedekking. Ook alle gordijnen en lampen moeten verwijderd worden. Hierna kunnen zij beginnen aan de herstelwerkzaamheden. Dit kan bijvoorbeeld het witten van de muren zijn of de gaten in de muren vullen.

Kosten huis leeghalen

Verschillende factoren beïnvloeden de kosten woningontruiming. Gaat het om een huur- of koopwoning? Gaat het om een woning in een druk stadscentrum? Het is daarom onmogelijk voor een bedrijf om een precieze prijsindicatie te geven zonder enige achtergrondinformatie.

De grootte van de woning, maar ook inboedel speelt bijvoorbeeld een grote rol bij het berekenen van de prijs. Wanneer je de exacte prijs voor de huisontruiming wilt weten kun je daarom het beste een offerte voor ‘vrijblijvend huis leeghalen’ aanvragen.

Een offerte opvragen

Je kunt natuurlijk altijd beste een offerte aanvragen bij een ontruimingsbedrijf zodat zij je de exacte prijs kunnen vertellen. Echter is het natuurlijk verstandiger om offertes bij verschillende bedrijven aan te vragen zodat je deze met elkaar kunt vergelijken.

Gratis offertes bij Moving

Bij Moving kun je met één aanvraagformulier niet 1, 2 of 3 gratis offertes aanvragen, maar bij Moving wordt je aanvraag direct naar de 6 beste verhuisbedrijven uit jouw regio gestuurd. Deze zullen binnen 24 uur contact met je opnemen en hun gratis offerte naar je e-mail sturen. Deze service is helemaal vrijblijvend!

Heb je de gratis offertes aangevraagd, maar heb je er uiteindelijk toch voor gekozen om de verhuizing zelf uit te voeren? Dan kan dit natuurlijk ook gewoon want je zit na aanvraag helemaal nergens aan vast!

Veelgestelde vragen

Wat kost het om een huis leeg te halen?

Als we uitgaan van een appartement zullen de kosten voor het leeghalen van de woning tussen de €470 á €2200 zijn. Het gemiddelde is €1150.

Hoe lang mag een huis onbewoond zijn?

Je woning mag maximaal 6 maanden leeg staan. Na 6 maanden moet je als eigenaar of beheerder van de lege woning dit bij de gemeente melden.

Wie moet het huis leeghalen bij overlijden?

Na overlijden hebben de erfgenamen 8 maanden om het huis leeg te halen. Na deze 8 maanden zul je aan belastingaanslag ontvangen. Deze kun je eventueel nog met 1 jaar uitstellen.

Wie kan mij helpen met opruimen?

Een professioneel ontruimingsbedrijf kan je heel goed helpen met het ontruimen van een woning.