Hond verhuizen: de beste manieren

Verhuizen naar een nieuwe woning is een spannend avontuur, zowel voor jou als voor je trouwe viervoeter. De overgang naar een nieuw adres, een nieuwe buurt en een nieuwe omgeving kan echter een uitdaging vormen voor je hond. In dit artikel bespreken we hoe je je hond zo min mogelijk stress kunt bezorgen tijdens de verhuizing en hoe je ervoor zorgt dat je huisdier zich snel thuis voelt in jullie nieuwe huis.

Verhuizen met de hond

Wanneer je weet dat je binnenkort gaat verhuizen, is het belangrijk om je hond van tevoren voor te bereiden. Houd rekening met het feit dat de meeste honden gewoontedieren zijn en plotselinge veranderingen kunnen een grote impact op hen hebben. Neem de tijd om je hond geleidelijk aan het idee van verhuizen te laten wennen. Wij hebben tips! 

Jouw hond voorbereiden

Zodra je je nieuwe huis betrekt, laat dan je hond rustig wennen aan de geuren en de omgeving. Neem de hond aan de lijn mee voor een verkenningswandeling rondom de verhuizing. Op deze manier kan je hond de nieuwe plek op zijn eigen tempo ontdekken.

Verhuizen met een hond en vertrouwen

Tijdens het verhuizen zelf kan het voor je hond verwarrend zijn met al die drukte en onbekende geluiden. Het is daarom aan te raden om een vertrouwd persoon of oppas bij je hond te laten wanneer hij alleen thuis is. Zo voelt je hond zich veiliger en minder gestrest. Ook kun je je hond eventueel laten logeren bij een vertrouwd persoon uit jullie omgeving.

Een rustige intrede in het nieuwe huis

Op de dag van de verhuizing zelf is het belangrijk dat je de hond zo min mogelijk meekrijgt in de chaos. Laat de hond op een vertrouwde plek blijven, bijvoorbeeld bij vrienden of familie, terwijl de meubels op hun plek staan en de drukte afneemt. Zet vervolgens de spullen van je hond in het nieuwe huis neer en laat hem rustig wennen. Neem de dagen rondom de verhuizing eventueel vrij zodat je er voor je hond kunt zijn. Je hond begrijpt veel meer dan je denkt. 

Geef de hond of kat de tijd om te acclimatiseren

Eenmaal binnen in het nieuwe huis, geef je hond de tijd om alles te verkennen en te besnuffelen. Plaats zijn vertrouwde spullen op strategische plekken, zoals zijn mand en speelgoed. Dit helpt je hond zich sneller op zijn gemak te voelen.

Houd als baasjes de routine zo veel mogelijk vast

Hoewel er veel verandert, probeer toch zoveel mogelijk oude gewoontes van je hond te handhaven. Voer hem op dezelfde tijden en neem hem mee voor wandelingen op dezelfde momenten van de dag als voorheen. Dit creëert stabiliteit voor je hond tijdens de veranderingen. Honden zijn gewoontedieren en plotselinge veranderingen kunnen ze rusteloos en gestrest maken.

Samen met je hond een halsband met nieuw adres en telefoonnummer regelen

Het is belangrijk om je hond pas binnen in het nieuwe huis los te laten als alle dozen en meubels op hun plek staan. Voor het geval dat je hond de weg naar huis nog niet helemaal kent, is het slim om een halsband te dragen met zijn nieuwe adres en telefoonnummer erop.

Betrek je huisdieren erbij

Bij het inrichten van het nieuwe huis kun je je hond betrekken. Samen rustig het huis verkennen en kijken waar hij zich het prettigst voelt, kan een positieve invloed hebben op hoe snel hij zich thuis voelt.

Geduld, liefde en aandacht

De dagen rondom de verhuizing kunnen intens zijn, maar vergeet niet om geduldig en liefdevol met je hond om te gaan. Geef hem de tijd die hij nodig heeft om te wennen aan de nieuwe omgeving en laat merken dat jullie nieuwe huis ook zijn thuis is. 

Conclusie

Verhuizen met je hond vraagt om een goede voorbereiding en aandacht voor zijn welzijn. Het is essentieel om de overgang naar het nieuwe huis zo soepel mogelijk te laten verlopen. Met de juiste stappen, geduld en zorg, zal je trouwe viervoeter zich snel thuis voelen in jullie nieuwe woning.

Veelgestelde vragen

Hoe bereid ik mijn hond voor op de verhuizing?

Begin ruim van tevoren met wennen aan het idee van verhuizen. Laat je hond aan nieuwe geuren wennen en houd zoveel mogelijk aan de dagelijkse routine.

Wat moet ik doen tijdens de verhuizing zelf?

Laat je hond op een rustige plek verblijven terwijl de drukte bezig is. Zet zijn spullen neer in het nieuwe huis en geef hem de tijd om te acclimatiseren.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond zich snel thuis voelt in het nieuwe huis?

Plaats vertrouwde spullen op strategische plekken, handhaaf zoveel mogelijk de oude gewoontes en geef je hond geduldige liefdevolle aandacht.

Wanneer kan ik mijn hond loslaten in het nieuwe huis?

Nadat alle dozen en meubels op hun plek staan, en je zeker weet dat je hond het nieuwe adres kent, kun je hem binnen loslaten.

Is het nodig om mijn hond een nieuwe halsband te geven met het nieuwe adres?

Het is een voorzorgsmaatregel voor het geval je hond verdwaalt. Het kan helpen om je hond sneller terug te vinden als hij toch de weg kwijtraakt in de nieuwe buurt. Dan hoef jij je geen zorgen meer te maken en denken ‘waar gaat mijn hond heen’ wanneer je hond iets verder voor je uit loopt. Dit geld trouwens voor iedere kat of hond. Koop voor je huisdier bijvoorbeeld een halsband met zijn nieuwe adres.